Anyukám sütőjéből!
Ha az ember gluténmentes életet nyert a genetikai lottón, akkor sajnos az kihatással van a családjára is. Még ha nem is élnek együtt, de egy családi látogatás alkalmával, a nem cöliákiásnak is oda kell figyelnie, mit tesz a vendégváró asztalra.
Így járt Anyukám is: bár nem élünk együtt, de ha haza látogatok, akkor kénytelen-kelletlen, neki is be kell tartania a lisztérzékenyek kőbe vésett szabályait. Semmi liszt- és gluténszármazék, és a kereszt szennyeződésekre is oda kell figyelni!
A kezdeti lépesek mindenki számára nehezek, nem csak az étel intoleranciával küzdőknek, hanem hozzátartozóiknak is. De egy Anya mindig köveket képes megmozgatni a gyerekéért (legyen az már felnőtt), így nincs lehetetlen feladat.
Amikor megemlítettem neki, hogy úgy ennék tepertős pogácsát, a legközelebbi látogatásomra el is készítette a gluténmentes verzióját. Emlékeim szerint sima pogácsában is istenieket készített, és most a gluténmentes verziója sem maradt el a megszokott „mama főztje” színvonaltól.
Meg is kérdeztem, hogyan készítette!
A pihentetést leszámítva röpke perc alatt megvan, költség hatékony is, hiszen nem kellenek hozzá drága alapanyagok. Így minden feltétel adott ahhoz, hogy felkerüljön a kedvenc receptjeim közé.
Bár egy fontos hozzávalót csak egy Anya tud beletenni, ez pedig az anyai szeretet, és ezzel nem lehet versenyre kelni!
Íme a gluténmentes recept, ami egyszerű és nagyszerű:
125 g sertéstepertő
1 mokkáskanál bors
25 ml laktózmentes tej
1 mokkáskanál cukor
15 g élesztő
300 g gluténmentes liszt (Barbara gluténmentes lisztkeverék sütéshez, főzéshez)
10 dkg só
50 g laktózmentes tejföl
1db tojás
150 g laktózmentes vaj
1 db tojás a tetejét megkenni
Az élesztőt a tejben a cukorral felfuttatjuk. Az alapanyagokat alaposan összegyúrjuk, majd 30 percig pihentetjük. Ezután kinyújtjuk egy sima, gluténmentes lisztes felületen, majd kiszaggatjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, megkenjük a tetejét a felvert tojással és még 10 percig állni hagyjuk a sütőben (kikapcsolt állapotban). Majd 180 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész, ha szépen megsült a teteje.
Nekem nagyon ízlett ez a diétás tepertős pogácsa verzió, biztosan ki fogom én is próbálni, de egy biztos, hogy mindig az a legfinomabb, amit Anyukánk süt!