Gluténmentes Édesség

“Egyél jól, legyél jól!”

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy mihamarabb értesülhess az új bejegyzésekről!


Ha tetszik a tartalom és szeretnél támogatni, akkor támogass egy kávé árával, hogy még több és még jobb tartalmakat készíthessek.

Gluténmentes és laktózmentes 10 perces fánk

Gluténmentes fánkok

Ugyan nincs farsangi szezon, hogy fánkot süssünk, de ki mondta, hogy csak szezonjában lehet gluténmentes fánkot enni.

Mindig is azt vallottam, hogy azt kell enni, amit éppen megkívánsz! És én most speciel gluténmentes fánkra vágytam, finom házi lekvárral. Éppen ezért, össze is dobtam egy adagot.

Alapjáraton a fánkról az jut eszünkbe, hogy bonyolult elkészíteni, és sok idő, de én találtam egy nagyon egyszerű és valóban gyorsan elkészíthető glutén- és laktózmentes minifánk receptet – ami még ízében is nagyon hasonlít az igazi fánkra.

Tényleg nem vicceltem a címben, valóban 10 perc alatt elkészül: csak összedobod az alapanyagokat, jól kikevered a gluténmentes tésztát, és már szaggathatod is bő forró olajban.

A pontosság kedvéért, az alábbiakban találjátok a gluténmentes fánk receptjét:

(kb.15 darabra elegendő hozzávalók)

1 tojás

60 g cukor

150 g laktózmentes tejföl

200 g gluténmentes süteményliszt (én Barbara lisztkeveréket használtam sütés-főzéshez)

3 g gluténmentes sütőpor

olaj a sütéshez.

A tojást a cukorral felverjük, majd a tejföllel alaposan kikeverjük. A gluténmentes lisztet apránként elkeverve hozzáadjuk, majd a sütőport, alaposan összedolgozzuk, és kezdhetjük is sütni. Egy serpenyőben olajat hevítünk, egy kiskanalat megmártunk benne, majd a kiskanál segítségével a tésztát az olajba szaggatjuk. Lehetőség szerint kis gombócokat formálva, mert ha már fánkot készítünk, akkor nézzen is ki úgy, mint egy igazi fánk! Fontos figyelni rá, hogy ne legyen túl forró az olaj, hiszen akkor kívülről gyorsan megpirul, de belül nem sül át teljesen a fánk. Mindkét oldalukat közepes lángon aranybarnára sütjük, papírtörlőn lecsepegtetjük.

Pillanatok alatt kisül, és már tálalhatjuk is finom házi lekvárral! Persze akár magában is fogyasztható, ez ízlés kérdése. A fánk gluténmentes tésztája egyáltalán nem lesz száraz, így minden nélkül is kellemesen falatozható.

Nekem első próbálkozásra a formáját illetően hagy némi kivetni valót, és van, amelyik nem kiköpött fánk formájúra sikeredett, de igazából úgyis az íze fontos, nem a kinézete. Épp elég, ha csak hasonlít a gluténmentes fánkunk az igazira!

Nagyon könnyed, finom gluténmentes minifánkok lesznek, így nyugodtan lehet duplázni a mennyiséget, mert ripsz-ropsz el tud fogyni. Csak úgy eteti magát ez a glutén- és laktózmentes minifánk! Én, ha valamit először sütök, szeretem kis adaggal kezdeni, hogy ne legyek nagyon pazarló, ha véletlenül a kukában végzi a gluténmentes süteményem. Viszont következő alkalommal, biztosan nagyobb adagban fogok gondolkozni.

Véleményem szerint, működnie kell cukorpótlóval is, de én ezt nem próbáltam. Szerintem mindenképp érdemes egy próbát tenni vele, ha nem fogyaszthatsz cukros édességet, mert nem hinném, hogy zavart okozna a receptben.

Farsangi szezon ide vagy oda: ha valami gyors, olcsó, és finom gluténmentes édességre vágysz, ezt a mini fánk receptet érdemes kipróbálni, mert elrontani szinte lehetetlen.

De a puding próbája az evés, úgyhogy ha van kedvetek, próbáljátok kisütni!