Gluténmentes Édesség

“Egyél jól, legyél jól!”

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy mihamarabb értesülhess az új bejegyzésekről!


Ha tetszik a tartalom és szeretnél támogatni, akkor támogass egy kávé árával, hogy még több és még jobb tartalmakat készíthessek.

Gluténmentes sós perec (laktóz- és tojásmentes)

Gluténmentes sós perec

A gluténmentes étkezés kíván némi kompromisszumkészséget, de hála a fejlődő világnak, és a kreatív ételkészítőknek, egyre több mindent tudunk otthon elkészíteni saját konyhánkban. Ami azontúl, hogy biztonságot nyújt a keresztszennyeződések ellen, még örömet is okoz. És némi büszkeséget, hogy a saját kezünkkel készítettük el!

Gluténmentes életem előtt imádtam sós perecet enni moziban, vagy nyáron a strandon. De akár reggelinek is szívesen fogyasztottam. Sajnos azonban bő másfél éve nem ettem sós perecet, és már nagyon hiányzott. De nagy boldogságomra találtam egy gluténmentes sós perec receptet! Első olvasatra sem tűnt túl bonyolultnak, így vettem a bátorságot és kipróbáltam. Eddig nem ápoltam „baráti viszonyt „a kelt tésztával, mert mindig balul sült el a kalandunk, de most olyannyira vágytam rá, hogy adtam kettőnknek egy újabb esélyt, hátha rendezni tudjuk a kapcsolatunkat. Óvatos duhajként csak fél adagot készítettem, arra az esetre, ha mégis a kukába landolna a gluténmentes tészta, ne fájjon annyira. Visszatekintve kár volt… mert olyannyira jól sikerült, hogy kevésnek bizonyult a 3 db gluténmentes perec, ami kisült.

A recept nagyon egyszerű, viszont időigényes. Kétszer is van holt idő, lévén, hogy kelt tésztáról van szó. Én ezekben a lyukas percekben szoktam egyéb háztartási feladataimat elvégezni, de pihenni is lehet, ha arra vágyunk.

Amellett, hogy gluténmentes, még laktóz- és tojás mentes is, és ugyan van egy kevés cukor benne, de azt bármilyen cukorpótlóval lehet helyettesíteni. Tehát elég széles körben fogyasztható ez a sós perec.

Mesésen puha lett és még másnap is az volt, feltételezem a sok laktózmentes tejfölnek köszönhetően. Itt jegyezném meg, hogy figyelmetlenségemnek következtében, a tejfölből a receptben szereplő teljes adagot tettem hozzá, míg az összes többi alapanyagból csak a felét. Volt némi izgalomban részem, hogy mi is fog kisülni belőle, de hála az égnek nagyon finom gluténmentes sós perec lett, még így is. Talán még jót is tett neki ez a sok tejföl, lehet ettől lett ennyire pihepuha.

És akkor lássuk a gluténmentes sós perec receptúráját:

A hozzávalók hat sós perecnek megfelelően vannak írva (én feleztem, kivéve a tejfölt).

  • 300 g gluténmentes kenyérliszt (Shar Mix B Brad liszt keveréket használtam, szerintem itt fontos a liszt fajtáját betartani az eddigi kelt tészta tapasztalatom alapján)
  • 4 g instant élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 kiskanál só
  • 200 ml meleg laktózmentes tej
  • 50 g laktózmentes tejföl
  • 30 g olvasztott laktózmentes vaj
  • olaj a nyújtáshoz

Tetejére:

  • 1 evőkanál laktózmentes tej
  • 1 evőkanál laktózmentes tejföl

A sóhabhoz:

  • 2 evőkanál rizs liszt
  • fél evőkanál só
  • víz

A lisztet az élesztővel, a cukorral és a sóval elkeverjük, majd a tejet, a tejfölt és az olvasztott vajat hozzáadjuk. Alaposan kidolgozzuk, majd letakarjuk a gluténmentes tésztánkat, és 40 percig kelesztjük. A megkelt tésztát hat részre osztjuk, majd a tészta gombócokat vékonyan megolajozott felületen kb. 45 cm hosszú vékony rudakká képezzük. Rudakból pereceket formázunk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és be a sütőbe, de még nem kapcsoljuk be a sütőt, csak tovább kelesztjük 40 percig. Ezután kivesszük, bekapcsoljuk a sütőt, hogy felmelegedjen 175 fokra, és ez idő alatt megkenjük a perecek tetejét a tejföl + tej keverékével. Majd 12-15 percig sütjük, ezalatt elkészítjük a sóhabot, a rizslisztet összekeverjük a sóval, és annyi vizet teszünk hozzá, hogy krémes állaga legyen, de ne legyen túl folyós. A sütési idő lejártával kivesszük a pereceket, és rácsepegtetjük a sóhabot, végül visszatesszük a sütőbe, és a véghajrában betesszük 10-15 percre.

Amikor már szép arany barna színe van, kivesszük a sütőből, egy kicsit hagyjuk kihűlni és már élvezhetjük is. Az se baj, ha még meleg, úgyis finom, de másnap is olyan puha marad mintha frissen sült volna, ezt garantálni tudom.

Ebből a perecből érdemes kétszeres mennyiséget sütni, mert tényleg nagyon finom.

Bár időigényes, de érdemes időt szakítani rá, már csak a nosztalgia kedvéért, ha te is rég ettél sós perecet az ételintoleranciád miatt.

Jön a jó idő, szuper ennivaló egy piknikre vagy a strandra.

Kellemes sütögetést kívánok, ha felkeltettem az érdeklődésedet!