Gluténmentes Édesség

“Egyél jól, legyél jól!”

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy mihamarabb értesülhess az új bejegyzésekről!


Ha tetszik a tartalom és szeretnél támogatni, akkor támogass egy kávé árával, hogy még több és még jobb tartalmakat készíthessek.

Gluténmentes aranygaluska, ami bearanyozza a hétköznapokat

Gluténmentes aranygaluska

Az alábbi aranygaluska recept nem csak gluténmentes, de még laktózmentes is. A régebbi életemben is nagyon szerettem, de magamnak sosem készítettem ezelőtt. Mivel egy kicsit szűkültek a lehetőségek az autoimmun betegségem miatt, így elég rég ettem, már nem is emlékszem, mikor…

Éppen ezért már nagyon vágytam rá, így elkészítettem a velem kompatibilis verzióját. Egyszerűnek, egyszerű ez a gluténmentes recept, de időigényes és egy kissé macerás. Időigényes, mert kelt tésztáról van szó, így keleszteni kell, és macerás, mert sok lépésből áll. Tehát ezt nem lehet csak úgy összedobni, erre rá kell szánni az időt. Viszont véleményem szerint nagyon megéri, mert isteni finom, és laktató. Nyugodtan lehet ez egy főétkezésnek is való étel, esetleg egy leves mellé. Bőven elegendő lesz! Nekem annyira ízlett, hogy még vacsorára is ezt ettem.

Lehet extra feltéttel, mint vanília öntet, de anélkül is nagyon ízletes gluténmentes édesség lesz. Ez ízlés kérdése, a tésztája viszont enélkül sem száraz.

Hogy minél előbb meg tudd sütni, íme a gluténmentes aranygaluska elkészítésének a metódusa:

Hozzávalók (kb. 4 adag):

  • 300 g Gluténmentes kenyér liszt (Schär Mix B kenyérlisztet használtam)
  • 50 g + 3 evőkanál cukor
  • Egy csipet só
  • 4 g instant élesztő
  • 200 ml meleg laktózmentes tej
  • 50 g + 8 evőkanál olvasztott tejmentes / laktózmentes margarin
  • 1 tojás
  • 150 g darált dió

A tetejére: 100 ml laktózmentes tej ,1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:

A lisztet az 50 g cukorral, a sóval és az élesztővel elkeverjük, majd a meleg tejet, az 50 g olvasztott margarint és a tojást hozzáadjuk, alaposan összedolgozzuk.

Letakarjuk, 50 percig kelni hagyjuk.

A darált diót a maradék cukorral elkeverjük (vagy olyan diót veszel, ami eleve cukrozott).

Egy hőállótálat két evőkanál olvasztott margarinnal kikenünk.

Majd a megkelt tésztából, a margarinba mártott kanál segítségével apró galuskákat szaggatunk, úgy hogy a galuskákat először a maradék olvasztott margarinban, majd a dió és a cukor keverékében megforgatjuk, és hőállótálba sorakoztatjuk.

Ha az alapanyagok elfogytak és a tálunk megtelt, a gluténmentes tésztát további 20 percig kelesztjük, majd 175 fokos sütőben 20 percig sütjük.

Ezután kivesszük a sütőből, és a vaníliás cukorral elkevert forró tejjel meglocsoljuk, és további 5 percre a sütőbe visszatesszük, amíg készre pirul.

Gluténmentes aranygaluska tányéron

Láthatjátok, hogy bő 2 óra kell az elkészítéséhez, de egy ráérős hétvégén, vagy délután megéri a fáradtságot, hogy elkészítsük a klasszikus aranygaluska gluténmentes változatát.

Kellemesen édes, laktató, vajpuha tészta lesz ez a gluténmentes édesség, amely bearanyozza a napunkat. Legalábbis nekem a napom fénypontja volt, amikor végre hozzáláthattam falatozni.

Szerintem egy tesztet megér, már ha szereted ezt a hagyományos diós finomságot. Biztosíthatlak, hogy a gluténmentes formájában sem fogsz csalódni!

Add meg a testednek ami jó, és a lelked is meghálálja!