Gluténmentes Édesség

“Egyél jól, legyél jól!”

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy mihamarabb értesülhess az új bejegyzésekről!


Ha tetszik a tartalom és szeretnél támogatni, akkor támogass egy kávé árával, hogy még több és még jobb tartalmakat készíthessek.

Gluténmentes reggeli süti

Gluténmentes keksz aszalt gyümölcsel

Gluténmentes sütemény, ami mindenmentes és vegán!

Ez a reggeli sütemény elég egészséges ahhoz, hogy reggelire vagy nassolni való, gluténmentes desszertnek is szuper legyen. Magvakból és mandula vajból készül, vegán, gluténmentes, cukormentes, tojásmentes, szójamentes, és nem tartalmaz olajat se.

Elkészítse viszonylag gyors, 20 perc.

Sütési idő 20 perc.

Lehűlési idő 5 perc.

Teljes idő 45 perc.

Nem egy hétköznapi gluténmentes édesség recept, ennél fogva nem is az olcsó receptek közé sorolandó. De semmiből nem kell sok, tehát ha ízlik, egy vásárlásból többszöri adag is kijön.

Én amerikai mérő edényeket használtam, de oda írom mellé a gramm megfelelőjét is.

Hozzávalók a gluténmentes reggeli sütihez:

2 evőkanál őrölt lenmag

Két csésze (190g) gluténmentes zabpehely

0,5 csésze cukrozatlan kókuszreszelék (50 g)

0,5 teáskanál sütőpor

Fél teáskanál szódabikarbóna

1/2 teáskanál finom tengeri só

3/4 csésze (190g) folyós mandula vaj vagy kesudió vaj

0,5 csésze (160 g) tiszta méz

Fél teáskanál vanília aroma

0,5 csésze szárított gyümölcs, ez lehet a vörös áfonya, ribizli, áfonya vagy csoki darabok is, illetve apróra vágott magvak (dió, mandula, kesudió).

Elkészítése:

Keverd össze az őrölt lenmagot 5 evőkanál vízzel.

Melegítsd elő a sütőt 175 °-ra, alsó-felső sütés. A tepsit béleld ki sütőpapírral.

Egy nagy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat: gluténmentes zabpehely, kókusz, sütőpor, szódabikarbóna és só.

Egy közepes tálban keverd össze a nedves hozzávalókat: mandula vaj, méz, vanília és az előkészített beáztatott lenmag, homogenizáld sűrűre.

A nedves keveréket öntsd a száraz hozzávalókhoz, és egy szilikon spatulával keverd össze az egészet, amíg a gluténmentes masszánk süti tésztára fog hasonlítani. Majd keverd bele az aszalt gyümölcsöket, és amit gondolsz. Én vörös áfonyát, apróra vágott mandulát, és kesudiót tettem bele.

Ha tészta túl ragacsos, akkor beteheted a hűtőbe 10-15 percre, hogy kissé megszilárduljon.

Fagylalt kanállal vagy evőkanállal, nagy púpozott kupacokat helyezz a tepsire, 0,5 cm-re egymás mellé, nekem kb.12 db jött ki.

Végül a kezeddel enyhén lapítsd el minden süti tetejét, és 18-20 percig süsd a sütiket.

A sütési idő letelte után kiveszed a sütőből, megvárod, amíg teljesen kihűl, és már készen is van a süti.

Gluténmentes keksz aszalt gyümölcsel
Gluténmentes keksz

Több napra elegendő mennyiség lehet, légmentesen záródó edénybe a pulton 5-7 napig, vagy a fagyasztóban legfeljebb 3 hónapig lehet tárolni.

De nálam ez sosem opció, mert, egy-két napon belül biztosan elfogy!

Ennél a receptnél különösen érvényes a szlogenem: egyél jól és legyél jól.

Élvezd a készítést, utána pedig az omlós, finom gluténmentes vegán sütit!