Gluténmentes Édesség

“Egyél jól, legyél jól!”

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy mihamarabb értesülhess az új bejegyzésekről!


Ha tetszik a tartalom és szeretnél támogatni, akkor támogass egy kávé árával, hogy még több és még jobb tartalmakat készíthessek.

Gluténmentes piskótatorta, házi laktózmentes vanília krémmel és sok gyümölccsel

Gluténmentes piskóta torta házi vanília krémmel

Gluténmentes szülinapi tortát készítettem magamnak, mert nincs ünnep torta nélkül. Még úgy sem, ha a szervezetünk válogatós, nem lehet akadály, meg kell oldani!
Legújabb felfedezésem egy nagyon pihe-puha piskóta alap, nem is lehetne tökéletesebb süteményhez.
Én házi laktózmentes vanília krémet készítettem hozzá, de ez opcionális, ki mit kíván.


Rögvest kezdjük is az elején, gluténmentes piskótatorta receptje:

24 cm átmérőjű formát használtam.


Hozzávalók:


Öt tojás
5 evőkanál cukor
5 evőkanál Schär gluténmentes MIX B


A recept szerzője azt mondja, hogy régóta nem választja ketté a tojást, hanem robotgép segítségével a cukorral együtt nagyon stabil habbá veri. Nos, kipróbáltam és valóban működik!
Ezt követően a minimumra állítjuk a keverési sebességet, és kanalaként hozzádolgozzuk a lisztet-szintén sokféle gluténmentes lisztet/lisztkeveréket próbáltam már, de meggyőződésem, hogy piskótához a Schär kelt tészta lisztjével lehet elérni a legfinomabb végeredményt.
Egy szilikon spatulával még óvatosan átforgatjuk, a tortaforma aljára sütőpapírt rögzítünk, majd beleöntjük a piskótamasszánkat.
155 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen 45 percig sütjük.
Végül a formában hagyjuk kihűlni.
A piskótatortánk kész is, és innentől kezdve mindenki saját ízlése szerint alakíthatja, hogy milyen tortát szeretne.


Segítségképpen legépelem a házi készítésű laktózmentes vanília krém receptet, amire nekem esett a választásom:


4 db tojássárgája
100 g porcukor
25 g burgonyakeményítő
200 ml laktózmentes tej
2 teáskanál vaníliaaroma
200g hideg laktózmentes vaj


A tojássárgájákat egy nyeles forralóba ütjük és a porcukorral, a keményítővel és kb. 50ml tejjel, habverő segítségével habosra verjük. A maradék tejbe beletesszük a vaníliaromát, majd felforraljuk. Amikor felforrt, lehúzzuk a tűzhelyről, és lassan belecsorgatjuk a tojásos keverékbe, miközben folyamatosan keverjük.
Ezután kis lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük. Majd habverővel átdolgozzuk az egészet, így homogén krémet kapunk. Ekkor szintén habverő segítségével, kis adagokban beledolgozzuk a kockára vágott vajat, hogy egy igazán finom és selymes krémet kapjunk.
Végezetül ezt is kihűtjük, és amikorra megfelelő hőmérsékletű lesz a glutén-és laktózmentes krémünk, addigra a piskótánk is alkalmas lesz arra, hogy kreativitásunkat kiélve, feldíszítsük ízlésűnknek megfelelően.


Én megspékeltem a kedvenc gyümölcseimmel a tortám, málnával és áfonyával, így nem csak ízre lett tökély, de látványra se volt utolsó.

Gluténmentes piskóta torta házi vanília krémmel
Gluténmentes piskóta torta


Szemet, szájat gyönyörködtető torta született, a piskótatorta kb. 1 óra sütési idővel együtt, a krém kb. 20 perc, röpke 1,5 óra alatt el is készülünk vele.


Hűtőben eláll pár napig, még jót is tesz neki, ha áll egy kicsit a hidegben.
Ha szülinapod van, ha nincs, mindenképpen érdemes kipróbálni ezt a gluténmentes süteményt, mert isteni puha, tényleg!


Élvezd ki a sütést, és utána arasd le a munkád gyümölcsét!