Gluténmentes Édesség

“Egyél jól, legyél jól!”

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy mihamarabb értesülhess az új bejegyzésekről!


Ha tetszik a tartalom és szeretnél támogatni, akkor támogass egy kávé árával, hogy még több és még jobb tartalmakat készíthessek.

Gluténmentes alternatív Tiramisu, laktóz érzékenyeknek is!

Gluténmentes tiramisu

Gluténmentes életem előtt nagyon szerettem a Tiramisut, a poharas verziót, vagy a vágható formáját is. Egy kicsit bonyolódott a helyzet azáltal, hogy cöliákiás lettem, mert a piskóta tiltó listára került, és köztudott, hogy az az alapja ennek az édességnek.

Természetesen hozzá lehet jutni a piskóta gluténmentes verziójához, vagy akár magunk is megsüthetjük, sőt mi több, ezen az oldalon is találkozhattatok már házi készítésűvel. De én most egy piskóta nélküli receptet hoztam nektek.

Csupa jó dologból áll a mai gluténmentes édesség ajánlatom, nem tartalmaz laktózt, és tojást sem. Kész főnyeremény, egészséges a javából!

Poharas desszertnek, vagy akár reggelire is kiváló választás, és ha egy kicsit más is lesz, mint az eredeti Tiramisu, azért van elég sok hasonlóság a kettő között.

Nyár lévén is ideális választás gluténmentes édességnek, mert nem kell sütni, gyorsan előállítható. Bár igaz, ami igaz, némi előre gondoskodást igényel, mert hűteni kell egyes részeit, mielőtt összeállítjuk.

Bele is csapnék a „lecsóba”, az alábbiakban elmesélem az én gluténmentes alternatív Tiramisu receptemet:

Előkészítés 15 perc, hűtési idő kb. 2 óra.

Amerikai mérőedényeket használtam.

Hozzávalók:

  • ¼ csésze natúr szójajoghurt (lehet vaníliás is)
  • 1 csésze gluténmentes zabpehely
  • 3 db datolya, kimagozva és apróra vágva
  • 1 csésze laktózmentes tej (lehet szójatej is)
  • ½ teáskanál vanília/mandula kivonat

Kakaós kávékrém

  • 2 evőkanál chia mag
  • 1 adag kávé (2 evőkanál) normál vagy koffeinmentes
  • ½ csésze laktózmentes tej
  • 1 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
  • 1 evőkanál juharszirup

 (én mindig sima mézet használok, ha juharszirupot ír egy recept, bár akkor van cukor tartalma, de legalább természetes)

  • 1 evőkanál mandulavaj

Öntetek

  • ½ csésze szójajoghurt
  • 2 teáskanál kakaópor

Utasítás:

 Egy tálban összedolgozzuk a gluténmentes zabpehely hozzávalóit. Jól összekeverjük, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük dermedni.

 Összekeverjük a kakaós kávékrém hozzávalóit is. Hagyjuk ezt a keveréket a hűtőszekrényben dermedni, legalább 1 órán keresztül.

 Majd tálaláskor rétegezzük a zabot és a kakaós kávékrémet egy pohárba vagy tégelybe. A tetejére egy csésze joghurtot teszünk.

(Rétegezés sorrendje: zabos keverék, kakaós-kávés krém, majd megint zabos, és végül a joghurt.)

 Az utolsó simításhoz szórjuk meg a tetejét egy kis kakaóporral, és élvezzük azt a harmonikus, üdítő íz világot, amit teremtettünk.

Ilyen egyszerűen összedobhatjátok a Tiramisu teljesen gluténmentes verzióját! Én előző este raktam össze a zabos részét, így egész este pihent a hűtőben, majd reggel a kakaós masszát, és mielőtt tálaltam, akkor rétegeztem poharakban. És már csak fogyasztani kellett.

Gluténmentes tiramisu
Glutén és laktózmentes tiramisu

Nekem ebéd utáni gluténmentes édesség volt, de egy tápláló reggelinek is simán elmegy, ha elég édes szájú vagy, és szereted a reggelt valami édes élvezettel beindítani.

Én a helyetekben nem haboznék tovább, be is szerezném a hozzávalókat a helyi szupermarketben, és neki állnék összedobni, persze csak akkor, ha amúgy is kedvedre való a Tiramisu!

Élvezd, mind az alkotást és a fogyasztást!