Gluténmentes pisztáciás labdák datolyából

Gluténmentes életem során fedeztem fel magamnak az energia golyók csodálatos világát. Hogy mitől vált a kedvencemmé ?! Attól, hogy pillanatok alatt egyszerűen elkészíthető, csak is kizárólag egészséges alapanyagokból áll, és istenien finom. Ráadásul rengeteg féle variációban elkészíthető.

Ez a glutént, laktózt, cukrot, tojást nélkülöző édesség, teli van rosttal (ami fontos az egészséges táplálkozáshoz), kevés dolog kell hozzá, bár kétségtelen nem egy olcsó finomság. A pisztácia nem túl családbarát árkategória, mindössze 6-10 dkg kell ugyan hozzá, de ebből az adagból, jó ha 2 főre jutó mennyiség kijön.

A másik nehézsége ennek a gluténmentes édességnek, hogy találj héjátlan, sózatlan natúr pisztáciát. Meg kell valljam, nekem embert próbáló feladat volt. Már amikor kezdtem feladni, és rávettem maga, hogy nem lesz más választásom, kénytelen leszek magam megpucolni a pisztáciát, akkor találtam egy eldugott kis boltban teljesen véletlenül. Ott, ahol végképp nem számítottam rá!

No persze, ez nem a világ tragédiája, de mivel gyorsan akartam finomat nassolni, így nem akartam pisztácia pucolással tölteni az időt.

Elég is a meséből, jöjjön a lényeg, a gluténmentes pisztáciás golyó receptúrája:

Nekem 10db kisebb golyó született az alábbi mennyiségből.

Elkészítési ideje nincs több 10 percnél.

Hozzávalók:

10 db magozott datolya

30 g gluténmentes zabpehely

1 db citrom héja és leve

1 csipet só

őrölt pisztácia (forgatáshoz)

Elkészítése:

Ha pörkölt pisztáciával dolgozunk, nincs vele dolgunk, de ha natúrral, akkor 180 fokos sütőben pirítsuk meg 7-10 perc alatt. Tegyük félre hűlni. Ebben az esetben plusz 10 perccel kell számolnunk az elkészítési idővel.

A gluténmentes zabpelyhet szórjuk aprítógépbe, daráljuk egészen finomra, tegyük egy tányérra. Járjunk el így a pisztáciával is. 

A magozott datolyát is dobjuk az aprítóba, és a citromlé felével együtt pürésítsük le, míg krémes pasztát nem kapunk. Adjuk hozzá a ledarált gluténmentes zabpelyhet, pisztáciát, citromhéjat és sót, majd dolgozzuk egybe a masszát. Ha száraz, adjuk hozzá a maradék citromlevet is. Nekem bele kellett tennem, mert a fél citrom levével száraz maradt!

A masszából formázzunk falatnyi golyókat, majd forgassuk őket finomra a darált pisztáciában.

Gluténmentes pisztáciás energia golyók
Gluténmentes pisztáciás labdák

Ugye, mondtam, hogy villámgyors lesz!

Élénken érezni benne a pisztáciát és a citromot, ami egy nagyon különleges ízvilágot kölcsönöz a gluténmentes édességünknek. A datolyát annyira nem érezni ki rajta, annak inkább töltőanyagszerepe van szerintem.

Nem túl édes, nem túl sós, igazi kuriózum a szürke hétköznapokra. Úgyis jönnek a borongós napok, kell valami, amitől energikusabbak leszünk, és egy kis melegséget ad a lelkünknek.

Ez a gluténmentes pisztáciás labda pont ilyen. Egy biztos, ha legközelebb elkészítem, tutira dupla mennyiséget gyártok, mert ez a kis adag, fél fogamra sem volt elég!

Ha felkeltettem a kíváncsiságodat, próbáld ki te is, pisztácia imádóknak, meg egyenesen kötelező.

Egyél sok-sok egészséges édességet, és nem csak a tested lesz jól, hanem a kedélyed is jobb lesz!