Gluténmentes Édesség

“Egyél jól, legyél jól!”

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy mihamarabb értesülhess az új bejegyzésekről!


Ha tetszik a tartalom és szeretnél támogatni, akkor támogass egy kávé árával, hogy még több és még jobb tartalmakat készíthessek.

Gluténmentes sajtos rúd, ennél egyszerűbb receptet keresve se találsz!

Gluténmentes sajtos rúd

Gluténmentes sós recepteket ritkán készítek, de néha azt is megkívánom.

Ez a sajtos rúd recept, nem csak glutén, de laktózmentesen is előállítható. Bitang egyszerű elkészíteni, kevés hozzávalóból készül. Nagyon pénztárcabarát, és elrontani szinte lehetetlen, ezt garantálni tudom!

Kiváló választás lehet arra az esetre is, ha vendégeket vársz, és az édes mellé valami sósat is raknál az asztalra. Ráadásul, ezt a receptet, akár előző nap is kisüthetted, mert sokáig puha marad. A másik előnye, hogy egy adagból egész sok sajtos rúd lesz.

Én önző módon, csak magamnak sütöttem ki egy adagot, és meg volt oldva 3 napra a reggelim. És azért napközben is szemezgettem belőle…

Több fajta gluténmentes lisztből is meg lehet csinálni, én most a Schär B Bread keverékét használtam, az mindig mindennel működik. Még sosem csalódtam benne!

Mivel én nem vagyok igazoltam laktózérzékeny, csak az erős gluténérzékenységem miatt ajánlott a laktózt is kiszorítanom az étkezésemből, így a sajtból sima trappista sajtot használtam. Egyébként a dietetikus azt mondta, hogy a sajtban van a legkevesebb laktóz, így azt érzékenyként is lehet fogyasztani. De, ha neked úgy kívánja a szervezeted, akkor nyugodtan használj sajtból is menteset, vagy növényit. Azzal is működni fog a recept.

Lássuk is a gluténmentes sajtos rúd receptjét:

Hozzávalók:

  • 275 g gluténmentes liszt+ a nyújtáshoz (Schär B Bread)
  • Egy kiskanál só
  • 110 g trappista sajt lereszelve vagy laktóz érzékenység esetén laktózmenteset
  •  120 g margarin vagy laktózmentes margarin
  •  1 tojás
  •  70g tejföl, vagy laktózmentes tejföl.

És a tészta tetejére:

  • 1 tojás
  • 75 g trappista sajt szintén lereszelve.

Elkészítése:

A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk, majd lisztezett felületen kb. 7-8 mm vastagra nyújtjuk. 

A tetejét felvert tojással megkenjük, a reszelt sajttal megszórjuk.

Kés segítségével, vékony csíkokra szeleteljük a tésztát.  

175 fokos sütőben pirulásig sütjük, körülbelül 15-20 percig.

A sajtos rudat, akár már melegen is fogyaszthatjuk, de azért várjuk egy kicsit vele, ha kivettük a sütőből!

Gluténmentes sajtos rúd
Gluténmentes sajtos rúd

Nekem a fent leírt adagból, egy nagy tepsi és egy közepes tepsire való sült ki, tehát elég gazdaságos. De, ami igazán lényeges, hogy egy nagyon könnyed, kellemesen sós, ízletes rágcsálnivaló születik.

Érdemes kipróbálni, és szerintem ennél egyszerűbb sajtos rúd receptet, biztosan nem találsz! (Ha mégis, akkor kérlek oszd meg velem!)