Gluténmentes Graffe (nápolyi farsangi fánk)

Gluténmentes fánk, ha már itt van a farsang ideje. A fánk egy speciális olasz változatát készítettem el, a Graffe-t.

„A graffe vagy graffe napoletane cukorral bevont sült fánk lisztből és burgonyából készült tésztával. A graffe a nápolyi konyha jellegzetes étele. Főleg a karnevál idején fogyasztják, bár egész évben megtalálhatóak.”

Számomra nagyon érdekes ízvilága lett, nem túl édes, citromos egy kissé kesernyés, de a sok porcukorral a tetején igazán élvezhetővé lett. Ez nem egy megszokott fánk íz, ezelőtt sosem ettem még ilyet, pláne nem gluténmentes verzióban.

Elég nagy méretű fánkok sülnek ki, és töményebb is mint a hagyományos tésztájú. De ez nem baj, mivel már eggyel is telítődhetünk, így nem fogy el olyan hamar.

Nem mondanám nagyon egyszerű receptnek, sőt kell is időt szánni rá, de megéri megpróbálni, egy ráérős hétvégén farsang idején.

Az alap recept nem írt útifűmaghéjat pedig eleve gluténmentes receptet találtam, de én úgy véltem kell bele, nem is kevés, hogy formázható legyen a massza. Nem néztem hány grammot tettem bele, csak érzésre. Amíg jó állagú nem lett a fánk tészta.

Nos, akkor jöjjön a gluténmentes Graffe (nápolyi farsangi fánk) receptje:

Elkészítési idő: kb.60 perc.

Sütési idő: 5-10 perc.

Nekem 10 db fánk sült ki.

Hozzávalók:

  • 400 g gluténmentes lisztkeverék (Schär Mix B Bread)
  • 80 ml laktózmentes tej
  • 250 g burgonya
  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 10 g porélesztő
  • 1 csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál margarin
  • 1 pohár vermut (sütő likőrt használtam)
  • 1 db citrom reszelt héja
  • Opcionálisan útifűmaghéj

Elkészítése:

  • A burgonyát megfőzzük, hagyjuk kihűlni, meghámozzuk és krumplinyomón átnyomjuk.
  • Az élesztőt feloldjuk a vermutban, és egy tálban összekeverjük a krumplival és a maradék hozzávalóval, amíg sima, egyenletes tésztát nem kapunk. Itt tettem hozzá az útifűmaghéjat!
  • A tésztából kb. 5 cm hosszú hurkákat formázunk, amelyeknek a két végét keresztezzük (mintha csomót szeretnénk rá kötni). Nekem hosszabbak lettek, de szerintem a méret itt is opcionális.
  • Addig keltetjük őket, míg a duplájukra nőnek.
  • Bő, forró olajban kisütjük őket, egyszerre csak keveset, amíg mindkét része aranybarnára nem sül.
  • Végül megszórjuk őket porcukorral, és tálaljuk.

Nagyon izgatott voltam, hogy mi fog kisülni, látva tésztája állagát, de felesleges volt aggódnom, gyönyörű fánkok születtek.

Gluténmentes nápolyi farsangi fánk
Gluténmentes Graffe (nápolyi farsangi fánk)

Én még a porcukor mellé lekvárt is tettem a tetejére, az édesebb íz kedvéért. De ez is ízlés kérdése.

Mindenféleképpen próbáld ki ezt a gluténmentes fánk receptet, ha nem a megszokottra vágysz, vagy csak kíváncsi vagy a nápolyiak fánkjára, más, mint amit itthon megszoktunk.

És természetesen nincs kőbe vésve, hogy fánkot csak farsang idején lehet enni, hanem bármikor, amikor megkívánjuk!