Gluténmentes kuglóf, és abból is az eddigi életem legfinomabb példánya készült el. Varázslatosan puha a tésztája, apró tejcsokoládékkal megbolondítva. Igazi díjnyertes kuglóf születik az alábbi receptből!
A gluténmentes süteményeket általában az a vád illeti, hogy nagyon száraz a tésztája, de én azt hiszem rájöttem a titkára, hogy hogyan legyen könnyű és puha a textúrája. Véleményem szerint a joghurt az, amivel a tökéletes piskóta állag elérhető. Ebbe a kuglófomba is sok laktózmentes joghurtot tettem, és bevált!
Nem is érdemes tovább szaporítani a szót, inkább próbáld ki te is, hogy lásd nem csak mese habbal, amit mondok.
Íme a gluténmentes joghurtos, csokoládés kuglóf szuper receptje:
Előkészítési idő: 15 perc.
Sütési idő: 35-40 perc
24 cm átmérőjű kuglóf formát használtam.
Hozzávalók:
- 280 g gluténmentes liszt (Miklos’ universal mix)
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 100 g ét- vagy tejcsokoládé
- 4 darab tojás
- 200 g cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 100 g laktózmentes olvasztott vaj
- 150 g laktózmentes joghurt
Elkészítése:
A lisztet forgassuk egybe a sütőporral és a sóval.
A csokit daraboljuk fel tetszés szerint. De lehet kapni apró szemű csokigolyókat is, én azt tettem bele.
A tojásokat válasszuk szét.
A tojásfehérjét a cukorral és a vaníliás cukorral verjük kemény habbá. Ezután egyenként adjuk hozzá a tojássárgáját, a vajat és a joghurtot. Ezután forgassuk hozzá a lisztes keveréket és a csokidarabokat.
A kuglófformát kenjük ki kevés laktózmentes vajjal, majd öntsük bele a masszát.
A kuglófot toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe és süssük tűpróbáig. (A sütési idő 35-45 perc, de 5 perccel tovább is sülhet, ez sütőfüggő.)

Az elkészült kuglófot porcukorral meghintve kínáljuk. Én eperrel díszítettem, de ez lehet áfonya is, és természetesen ez nem csak díszítésre jó, hanem a kuglóffal együtt elfogyasztható. Isteni finom együtt!
Minden édesszájú konyhatündérnek szívből ajánlom ezt a receptet, és nem csak gluténérzékenyeknek! Kínáltam vele hagyományos étkezést követő barátokat, és nagyon ízlett nekik is, elmondásuk szerint nem is érezték, hogy nem búzalisztből készült.

Mindezek mellett, nagyon sokoldalú ez a sütemény, lehet egy finom reggeli, egy délutáni kávé kísérő, vagy akár vendégváró édességnek is tökéletes. Több napig puha marad, jól tárolható.
Ez egy jolly joker lehet a recept gyűjteményedben!