Gluténmentes mákos kifliről álmodozok már egy ideje, gyerekként nagyon szerettem. Manapság már ritkán lehet kapni, de azért elvétve voltak tuti befutó helyeim, amikor még nem tudtam, hogy az egyik „szuper képességem” a cöliákia…
Így az utóbbi 3 évben még a gondolatát is el kellett kergetnem magamtól, mert van, hogy az ember olyanra vágyik, amit nem lehet.
Na, de az is igaz, hogy amire isten igazából vágyunk, az előbb vagy utóbb megadatik. Ha nem is kifli formájában, de találtam egy hiper- szuper gluténmentes zsemle receptet, aminek a tetejére, akár mákot is lehet szórni.
Ez a recept, tényleg csodálatos, és nem csak azért mert mákos, hanem azért is, mert nagyon egyszerű és rövid idő alatt megsüthető. További előnye, hogy nem csak gabonamentes, hanem egyaránt tej, tojás és tartósítószermentes. Tehát sok fajta ételintolerancia esetén fogyasztható.
Teli van, értékes, tápláló magokkal, ropogós a héja és puha a belseje. Én mondom, megéri kipróbálni!
Lássuk is a lényeget, jöjjön a gluténmentes mákos zsemle receptje:
Elkészítési idő 30 perc/ ebből 20-25 perc a sütés.
4 db nagy zsemle vagy 6 db kis zsemle lesz az alábbi mennyiségekből.
Hozzávalók:
- 1 evőkanál chia mag
- 3 evőkanál víz
- 220 ml növényi/laktózmentes tej
- 1 evőkanál almaecet
- 250 g gluténmentes liszt (Schär B Bread mix)
- egy evőkanál útifű maghéj
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/4 teáskanál szódabikarbóna
- nagyobb csipet tengeri vagy kősó
- 2 evőkanál napraforgómag
- két evőkanál őrölt lenmag
- mák a szóráshoz (de ez opcionális, te tehetsz rá más magot is)
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-os légkeveréses sütőre (200 °C alsó és felső sütés).
Keverjük össze a chia magot 3 evőkanál vízzel, és tegyük félre. Pár perc múlva ismét keverjük meg.
A növényi/laktózmentes tejet elkeverjük az almaecettel, és félretesszük.
A lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával és sóval jól összekeverjük. A napraforgómagot és a lenmagot is hozzá keverjük.
A habverővel összekeverjük a zabtejet és a chia mixet, hogy kicsit habos legyen.
A nedves hozzávalókat fakanállal hozzáadjuk a szárazhoz.
Enyhén nedves kézzel 4-6 cipót formázunk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A kenyeret megszórjuk mákkal, és körülbelül 25 percig sütjük.
Egy kicsit hagyjuk kihűlni, és már fogyaszthatjuk is. Én sajtkrémmel és uborkával kentem meg, de ha csak vajjal kened meg, akkor is bitang finom lesz.

2-3 napig jól tárolva egészen puha marad, nem szárad ki.
Én mérhetetlenül boldog vagyok, hogy rá találtam erre a máskos-magos zsemle receptre, egészséges, és minden gond nélkül fogyaszthatom.
Jó érzés, amikor rájövők, hogy attól mert lisztérzékenységgel „áldott” meg a sors, nem kell lemondanom semmiről, ami boldoggá tesz, mert szinte mindennek van valami alternatívája.
Jó étvágyat hozzá!