Gluténmentes Édesség

“Egyél jól, legyél jól!”

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy mihamarabb értesülhess az új bejegyzésekről!


Ha tetszik a tartalom és szeretnél támogatni, akkor támogass egy kávé árával, hogy még több és még jobb tartalmakat készíthessek.

Gluténmentes almás mogyorótorta

Gluténmentes almás mogyorótorta

A gluténmentes édesség receptek közül ismét olyat választottam, ami vegán formában is elkészíthető. Újból germán „kollégától” inspirálódtam, de nagyon is megérte, mert nagyon finom, és extrán különleges almás-mogyorós torta sült ki belőle.

Ha egy kicsit unod már a megszokott ízeket, akkor mindenféleképpen próbáld ki ezt a gluténmentes tortát. Annál is inkább, mert pazar kinézete ellenére, végtelenül egyszerű elkészíteni, semmi „hókuszpókusz” nincs benne. Árkategóriában is közepes, hétköznapi alapanyagokból, 1 óra alatt meg vagy vele.

Az eredmény magáért beszél, számomra ez lett az almás sütik királynője! Mert küllemében előkelő, ízében fenséges.

A mogyoró, citrom és a fahéj adja neki az extrát, és véleményem szerint a tésztához adott túrótól áll úgy össze a tészta, hogy mégis könnyed marad.

A receptet, tojás és cukor pótlókkal is el lehet készíteni, minden esetben jelzem, ha ez lehetséges. Az eredeti recept is teljesen vegán módra készült, én viszont tojással készítetem, és nem növényi tejjel, hanem laktózmentessel. Így is csodás gluténmentes almás-mogyorós torta lett belőle!

A mogyoró, alma, fahéj, citrom mind jó a testnek, ezáltal a léleknek is. Mi ez, ha nem egy főnyeremény.

Alábbiakban, jöjjön akkor a lényeg, a gluténmentes almás mogyorótorta receptúrája:

Előkészület kb. 20 perc, sütés 40-50 perc.

22cm átmérőjű tortaformát használtam.

Hozzávalók a díszítéshez:

  • 3 db közepes alma
  • 1 db citrom
  • 30g mogyoró durvára vágva
  • 30 g fahéjas cukor vagy 2 evőkanál nyers nádcukorral keverve ½ teáskanál fahéj (én mezei cukrot használtam)
  • 2 evőkanál margarin

A gluténmentes tésztához:

  • 100 g lágy margarin (laktózmentes)
  • 100 g nyers nádcukor vagy kókuszvirágcukor (szintén sima cukrot használtam)
  • 3 db lenmag tojás (hétköznapi tojással ügyködtem)
  • 50 g vegán túró, vagy ennyivel több margarin
  • 150 g gluténmentes lisztkeverék (Miklos’ universal mix)
  • 150 g darált mogyoró (kávédarálóval oldottam meg a feladatot)
  • 1 evőkanál fahéj
  • 3 evőkanál sütőpor
  • Egy csipet só
  • Citromhéj (feltét citromjából)
  • 30 ml növényi tej (laktózmenteset használtam)
  • Ízlés szerint porcukor a tejére, de szerintem elhagyható, mert pont elég édes nélküle is.

Utasítás:

  1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra (légkeveréses) vagy 195 fokra (felső-alsó), én az utóbbit választottam. Majd béleljük ki a tortaformát sütőpapírral.
  2. A feltéthez facsarjuk ki a citromot, és öntsük egy tálba a citrom levét. Vágjuk az almákat negyedekre, vágjuk be a felületüket, és mártsuk bele a citrom levébe a vágott szélével lefelé. Ez segít abban, hogy az alma ne barnuljon meg!
  3. A gluténmentes tésztához a margarint, cukrot, tojásokat és a túrót egy nagy tálba tesszük, és kézi mixerrel vagy habverővel jól összedolgozzuk. Ezután hozzá adjuk a lisztet, a darált mogyorót, a fahájat, a sütőport, a sót, a citromhéját és a növényi vagy laktózmentes tejet, majd keverjük simára.

Figyeljünk arra, hogy a tészta ne legyen túl szilárd, se túl folyékony. Ha túl kemény, használjunk több tejet, és ha túl folyékony, akkor tegyünk bele még gluténmenes lisztet. Egyébként nekem, betartva az alap mennyiségeket, nem kellett korrigálnom, pont jó lett a tészta álaga.

Gluténmentes almás mogyorótorta tészta
  1. Öntsük a gluténmentes tésztát az előkészített formába, és alaposan simítsuk el.
  2. Az almanegyedeket rátesszük a tészta tetejére, megszórjuk mogyoróval, fahéjas-cukorral és a 2 kanál margarint apró darabokra vágva eloszlatjuk rajta (margarinpelyhek), és végül betesszük az előmelegített sütőbe.
  3. 40 percig sütjük, és tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e már, ha nem, akkor még 10 percre nyugodtan benn hagyhatjuk, én is így tettem.

Elkészültével hagyjuk teljesen kihűlni, és utána szeleteljük csak fel. Ezt követően csak élvezni kell!

Gluténmentes almás mogyorótorta

Tipp: ha beteszed a hűtőbe egy légmentesen záródó dobozba, reggelre még finomabb lesz, és 5 napig frissen is marad.

Nagyon finom, és laktató ez a gluténmentes almás mogyorótorta, igazán megér egy próbát, de legyetek szkeptikusak, és pont ezért érdemes kipróbálni.

Én már magát az elkészítést is nagyon élveztem, és azt a kellemes izgatottság érzést, hogy na vajon mi sül ki belőle!?

Élvezd minden pillanatát!