Gluténmentes gyors ebéd, ami bármelyik Michelin csillagos étteremben is megállná a helyét. 20 perc idő ráfordítással, királyi ebéded lehet, feltéve, ha szereted a tengeri herkentyűket.
Nem vagyok nagyon halas, de azért néha jól esik, különösen nyáron kívánom meg. Tengeri halakat ritkán fogyasztok (pedig nagyon egészséges), de most ráleltem egy bitang jó receptre, aminek fő vonzereje az volt számomra, hogy ripsz-ropsz elkészül. Nem is gluténmentes receptként találtam rá, de csak annyit kellett változtatnom, hogy a spagettit gluténmentes verzióban főztem meg. És máris kompatibilis lett velem ez a cári ebéd.
Nyáron mindenki a könnyed ízeket keresi, és ez a recept, amit most kipróbáltam, minden elvárásnak megfelel. Frissítő ízvilágát a citrom és olívaolaj keveréke adja, megspékelve egy kis fokhagymával és friss petrezselyemmel. Na és persze a garnélarák, semmihez nem fogható íze, amitől olyan mediterrán hangulata lesz az embernek, még ha nincs is a tengerparton. Legalább is nekem abszolút ez volt az érzetem.
Persze gondolhatja azt a kedves olvasó, hogy jó-jó biztosan finom, de a rák miatt nem egy olcsó mulatság. De cáfolnom kell, mert a diszkont szupermarketekben abszolút jó áron lehet hozzájutni a tenger gyümölcseihez, megfizethető kategória. Gluténérzékenyként mellé jön még a tészta magasabb árfekvése, de én mindig a Spar saját márkás termékét veszem (free from mentes termékek), amik minőségben és árban is kiválóak.
És most elmesélem, hogy készítettem a gluténmentes garnélarákos citromos-olívás spagettimet ebédre:
2 főre
Hozzávalók:
- 20 dkg garnélarák (tisztított)
- 2 evőkanál laktózmentes vaj
- 3 gerezd fokhagyma
- egy marék petrezselyem
- fél darab citrom leve
- egy darab citrom reszelt héja
- 1 dl olívaolaj (extra szűz)
- csipet só és bors
- 25 dkg gluténmentes tészta (Spar free from)
- 1 evőkanál parmezán sajt
Elkészítés:
Feltesszük a tésztának a vizet, alaposan megsózzuk. A tésztát a lobogó sós vízbe dobjuk, és addig főzzük, amíg puha nem lesz (gluténmentes tészta esetén érdemes sűrűn kóstolni, mert nagyon hirtelen vált át túl puhára).
A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, finomra reszeljük. A petrezselymet megmossuk, lecsepegtetjük, felaprítjuk. Egy keveset félreteszünk díszítésnek. A citromot megmossuk, a héját lereszeljük, félbevágjuk és az egyik félnek a levét kipréseljük.
A rák kivételével minden összetevőt egy tálba halmozunk, nyakon öntjük az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és alaposan elkeverjük.
A garnélát egy kevés laktózmentes vajon megpirítjuk. Mikor már szép pirult, ráöntjük a friss, fűszeres olajat. A tésztát leszűrjük, a fűszeres garnélához adjuk, a serpenyőben összeforgatjuk. Friss petrezselyemmel, ízlés szerint parmezánnal megszórva tálaljuk.
És ennyi az egész, uszkve 20 perc alatt tálalhatjuk a pazar ebédünket, ami nem mellesleg gluténmentes is.
Ha a véleményemre vagytok kíváncsiak, akkor elmondhatom, hogy nagyon ízlett, és többen mondták, hogy nagyon ínycsiklandozó a kinézete is. Érdemes kipróbálni, feltéve, ha szereted a rákot!
Kevés idő alatt fenséges ebédet alkotni, és minden alapanyagában maximálisan egészséges, nekem ez a non plusz ultra kategória.
Ha tetszett a recept, akkor jó szórakozást a készítéséhez, és még jobb szórakozást az elfogyasztásához!
Ui: Mivel még életemben nem sütöttem garnélarákot, nem tisztítottam meg a páncéljától, és páncélostól pirítottam meg…elég roppanós lett, de nyilván érdemesebb sütés előtt megtisztítani, nem evés közben bajlódni vele!
Ui: Ráadásként, egy gyors vacsora ötlet, ha maradna még estére a garnélából: