Gluténmentes nyári létemben, egyszerűen meg vagyok vadulva a citromos dolgokért, feltehetően a nagy meleg, ami a frissítő ízek felé hajt.
Legyen szó üdítőről, vagy főételről, de legfőképpen a citromos édességek iránt érzek már-már kezelhetetlen vonzalmat.
Gond egy szál se, mert nagyon sokféle gluténmentes sütemény recept van a földön, és én nem vagyok rest felkutatni, és elkészíteni. Ez a mai recept ajánlatom is egy citromos desszert.
Ennek a sütinek a különlegessége abban rejlik, hogy álom puha a tésztája, napok múlásával is az marad. Az én legfőbb kritériumaimnak is megfelel, azaz gyorsan és egyszerűen elkészíthető, gluténmentes és laktózmentes. És a legdrágább alapanyag, ami kell bele az a citrom.
Mostanában minden gluténmentes süteményemhez a Schar Mix B Bread lisztkeveréket használok, és tényleg minden esetben beválik. Most is így tettem, és tökéletes lett a süteményem állaga.
Nem lesz nagyon édes, pedig tartalmaz cukrot, citromossága pedig attól függ, mennyi reszelt citromhéjat teszel a tésztájába. Én jól megszórtam, mert jó citromosan szeretem. Ezáltal számomra kiváló választás a reggeli kávé mellé nyáron. A kávé plusz citrom igazi napindító!
Hogy bebizonyítsam, hogy bárki által elkészíthető, az alábbiakban elmesélem a gluténmentes citromos süteményem előállítását:
Elkészítési idő kb.5-10 perc, sütési idő 40-45 perc.
Hozzávalók:
- 5 dkg laktózmentes joghurt
- 25 dkg gluténmentes liszt (Schar Mix B lisztkeverék)
- 10 dkg cukor
- 0,8 dl olíva olaj
- 2 darab tojás
- 2 tk. sütőpor
- 1 tk. vaníliakivonat
- 2 darab nagy citrom
- 1 csipet só
- porcukor (tálaláshoz)
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (alsó-felső). Vajazzunk (laktózmentes) ki egy 23x13x7 centis sütőformát.
A tojásokat és a cukrot keverjük habosra robotgép segítségével, majd adjuk hozzá az olajat, a 2 citrom reszelt héját és a vaníliát. Keverjük alaposan össze, majd mehet bele a joghurt is. Addig keverjük, míg homogén nem lesz a massza.
Az átszitált gluténmentes lisztet, a sütőport és a sót keverjük össze egy másik tálban, majd kisebb adagokban keverjük a nedves hozzávalókhoz.
Öntsük a gluténmentes tésztát az előkészített formába, majd 40-45 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük. A formában hagyjuk hűlni, majd porcukorral megszórva tálaljuk.
Ugye, hogy nem is bonyolult!?
A puhasága, könnyedsége és a citromos ízvilága felér egy felüdüléssel, és a világon a legjobb dolog, ha az élvezeteknek nincs mellékhatása. Ez a gluténmentes sütemény pont ilyen, jó a testnek és a léleknek is!
Csak ajánlani tudom kipróbálásra, nem rossz gyümölcs ez a citrom!