Gluténmentes Édesség

“Egyél jól, legyél jól!”

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy mihamarabb értesülhess az új bejegyzésekről!


Ha tetszik a tartalom és szeretnél támogatni, akkor támogass egy kávé árával, hogy még több és még jobb tartalmakat készíthessek.

Gluténmentes álom puha citromos süti, de csak citrom kedvelőknek (mert nagyon citromos)

Gluténmentes citromos sütemény

Gluténmentes nyári létemben, egyszerűen meg vagyok vadulva a citromos dolgokért, feltehetően a nagy meleg, ami a frissítő ízek felé hajt.

Legyen szó üdítőről, vagy főételről, de legfőképpen a citromos édességek iránt érzek már-már kezelhetetlen vonzalmat.

Gond egy szál se, mert nagyon sokféle gluténmentes sütemény recept van a földön, és én nem vagyok rest felkutatni, és elkészíteni. Ez a mai recept ajánlatom is egy citromos desszert.

Ennek a sütinek a különlegessége abban rejlik, hogy álom puha a tésztája, napok múlásával is az marad. Az én legfőbb kritériumaimnak is megfelel, azaz gyorsan és egyszerűen elkészíthető, gluténmentes és laktózmentes. És a legdrágább alapanyag, ami kell bele az a citrom.

Mostanában minden gluténmentes süteményemhez a Schar Mix B Bread lisztkeveréket használok, és tényleg minden esetben beválik. Most is így tettem, és tökéletes lett a süteményem állaga.

Nem lesz nagyon édes, pedig tartalmaz cukrot, citromossága pedig attól függ, mennyi reszelt citromhéjat teszel a tésztájába. Én jól megszórtam, mert jó citromosan szeretem. Ezáltal számomra kiváló választás a reggeli kávé mellé nyáron. A kávé plusz citrom igazi napindító!

Hogy bebizonyítsam, hogy bárki által elkészíthető, az alábbiakban elmesélem a gluténmentes citromos süteményem előállítását:

Elkészítési idő kb.5-10 perc, sütési idő 40-45 perc.

Hozzávalók:

  • 5 dkg laktózmentes joghurt
  • 25 dkg gluténmentes liszt (Schar Mix B lisztkeverék)
  • 10 dkg cukor
  • 0,8 dl olíva olaj
  • 2 darab tojás
  • 2 tk. sütőpor
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 2 darab nagy citrom
  • 1 csipet só
  • porcukor (tálaláshoz)

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (alsó-felső). Vajazzunk (laktózmentes) ki egy 23x13x7 centis sütőformát.

A tojásokat és a cukrot keverjük habosra robotgép segítségével, majd adjuk hozzá az olajat, a 2 citrom reszelt héját és a vaníliát. Keverjük alaposan össze, majd mehet bele a joghurt is. Addig keverjük, míg homogén nem lesz a massza.

Az átszitált gluténmentes lisztet, a sütőport és a sót keverjük össze egy másik tálban, majd kisebb adagokban keverjük a nedves hozzávalókhoz.

Öntsük a gluténmentes tésztát az előkészített formába, majd 40-45 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük. A formában hagyjuk hűlni, majd porcukorral megszórva tálaljuk.

Gluténmentes citromos piskóta
Gluténmentes citromos piskóta

Ugye, hogy nem is bonyolult!?

A puhasága, könnyedsége és a citromos ízvilága felér egy felüdüléssel, és a világon a legjobb dolog, ha az élvezeteknek nincs mellékhatása. Ez a gluténmentes sütemény pont ilyen, jó a testnek és a léleknek is!

Csak ajánlani tudom kipróbálásra, nem rossz gyümölcs ez a citrom!