Gluténmentes őszi édesség nem is lehetne más, csak valami almás-fahéjas sütemény.
Az évszak jegyében készítettem egy nagyon szívet és lelket melengető, tökéletes állagú, laktóz és gluténmentes sütit. Cukrot annyiban tartalmaz, hogy méz van a tésztájában (ezt nyugodtan lehet helyettesíteni juharsziruppal), és az alma barna cukorral van megszórva. Így végülis ráfoghatjuk, hogy egészséges, és káros anyagoktól mentes.
Az egyik kedvenc gluténmentes édesség számomra a kenyér formájú sütemény. Mindig jól sikerülnek, készítsem bármilyen hozzávalóból. A variációk tárháza végtelen, és szezontól függő.
Komolyan, ez a fahéjas almás kenyér minden ízzel rendelkezik, amit egy hangulatos őszi napon kívánhatnál! Csak előnyöket tudok felsorolni, miért érdemes megsütni.
Gyorsan összedobható, 45-50 perc alatt készre sül, és elronthatatlan.
Nem is szaporítom tovább a szót, lássuk a gluténmentes fahéjas almás kenyér recept leírását:
Amerikai mérő edényeket használtam
Hozzávalók:
Másfél csésze gluténmentes liszt (Miklo’s Universal mix,amit én használtam)
- 3/4 teáskanál szódabikarbóna
- 0,5 teáskanál sütőpor
- Fél teáskanál fahéj
- 1/8 teáskanál szerecsendió
- 2 db tojás
- Egy csésze cukrozatlan almaszósz
- 1/3 csésze vaj vagy kókuszolaj, megolvasztva, fontos, hogy lehűtve
- Fél csésze méz (vagy juharszirup)
- Negyed csésze laktózmentes tej (eredeti recept mandulatejet javasol)
- 1 teáskanál vanília kivonat
- Fahéjas almához:
- 1 nagy alma (bármilyen, amit szeretsz)
- 3 evőkanál barna cukor
- 1 teáskanál fahéj
Elkészítése:
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és zsírozzuk ki, vagy béleljük ki sütőpapírral
2. A száraz és a nedves hozzávalókat külön tálakban összekeverjük.
3. A nedves hozzávalókat a szárazhoz öntjük, és addig keverjük, amíg össze nem áll. Ehhez még robotgép sem kell, simán összeáll akár egy fakanállal is. Tedd félre.
4. A fahéjas almák elkészítéséhez az almát meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk. Ezután keverjük össze a barna cukorral és a fahéjjal.
5. A gluténmentes tészta felét a tepsibe öntjük, majd hozzáadjuk a fahéjas alma felét.
6. Ezután adjuk hozzá a maradék tésztát, és tegyük rá a maradék fahéjas almát.
7. 45-55 percig sütjük, vagy amíg egy fogpiszkáló tisztán ki nem jön.
8. Tálalás előtt hagyjuk teljesen kihűlni.
Bár nem valószínű, hogy maradni fog belőle, de ez a gluténmentes almás kenyér fagyasztható, és akár 2 hónapig is eltartható a fagyasztóban. Ez nálam sosem opció, de hátha valaki nem olyan mohó mint én.
Plusz egy tapasztalaton alapuló tipp:
Az optimális frissesség érdekében hagyd egészben a cipót, és csak akkor szeletelj le egy darabot, amikor meg is eszed. Így a kenyér nedvesebb és frissebb marad.
Itt van az ősz, itt van újra, minden adott hozzá, hogy a szezon sztárjával, az almával kezdjünk valami jót. Elő a kiskötényt, és már a sütés közben keringő illatoktól is garantáltan őszi hangulatba kerülsz!