Gluténmentes Édesség

“Egyél jól, legyél jól!”

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy mihamarabb értesülhess az új bejegyzésekről!


Ha tetszik a tartalom és szeretnél támogatni, akkor támogass egy kávé árával, hogy még több és még jobb tartalmakat készíthessek.

Gluténmentes fahéjas almás kenyér (még elektromos habverő sem kell hozzá)

Gluténmentes almás-fahéjas sütemény

Gluténmentes őszi édesség nem is lehetne más, csak valami almás-fahéjas sütemény.

Az évszak jegyében készítettem egy nagyon szívet és lelket melengető, tökéletes állagú, laktóz és gluténmentes sütit. Cukrot annyiban tartalmaz, hogy méz van a tésztájában (ezt nyugodtan lehet helyettesíteni juharsziruppal), és az alma barna cukorral van megszórva. Így végülis ráfoghatjuk, hogy egészséges, és káros anyagoktól mentes.

Az egyik kedvenc gluténmentes édesség számomra a kenyér formájú sütemény. Mindig jól sikerülnek, készítsem bármilyen hozzávalóból. A variációk tárháza végtelen, és szezontól függő.

Komolyan, ez a fahéjas almás kenyér minden ízzel rendelkezik, amit egy hangulatos őszi napon kívánhatnál! Csak előnyöket tudok felsorolni, miért érdemes megsütni.

Gyorsan összedobható, 45-50 perc alatt készre sül, és elronthatatlan.

Nem is szaporítom tovább a szót, lássuk a gluténmentes fahéjas almás kenyér recept leírását:

Gluténmentes fahéjás almás sütemény

Amerikai mérő edényeket használtam

Hozzávalók:

Másfél csésze gluténmentes liszt (Miklo’s Universal mix,amit én használtam)

  • 3/4 teáskanál szódabikarbóna
  • 0,5 teáskanál sütőpor
  • Fél teáskanál fahéj
  • 1/8 teáskanál szerecsendió
  •  2 db tojás
  • Egy csésze cukrozatlan almaszósz
  •  1/3 csésze vaj vagy kókuszolaj, megolvasztva, fontos, hogy lehűtve
  •  Fél csésze méz (vagy juharszirup)
  • Negyed csésze laktózmentes tej (eredeti recept mandulatejet javasol)
  •  1 teáskanál vanília kivonat
  • Fahéjas almához:
  •  1 nagy alma (bármilyen, amit szeretsz)
  •  3 evőkanál barna cukor
  • 1 teáskanál fahéj

Elkészítése:

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és zsírozzuk ki, vagy béleljük ki sütőpapírral

2. A száraz és a nedves hozzávalókat külön tálakban összekeverjük.

3. A nedves hozzávalókat a szárazhoz öntjük, és addig keverjük, amíg össze nem áll. Ehhez még robotgép sem kell, simán összeáll akár egy fakanállal is. Tedd félre.

4. A fahéjas almák elkészítéséhez az almát meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk. Ezután keverjük össze a barna cukorral és a fahéjjal.

5. A gluténmentes tészta felét a tepsibe öntjük, majd hozzáadjuk a fahéjas alma felét.

6. Ezután adjuk hozzá a maradék tésztát, és tegyük rá a maradék fahéjas almát.

7. 45-55 percig sütjük, vagy amíg egy fogpiszkáló tisztán ki nem jön.

8. Tálalás előtt hagyjuk teljesen kihűlni.

Bár nem valószínű, hogy maradni fog belőle, de ez a gluténmentes almás kenyér fagyasztható, és akár 2 hónapig is eltartható a fagyasztóban. Ez nálam sosem opció, de hátha valaki nem olyan mohó mint én.

Plusz egy tapasztalaton alapuló tipp:

Az optimális frissesség érdekében hagyd egészben a cipót, és csak akkor szeletelj le egy darabot, amikor meg is eszed. Így a kenyér nedvesebb és frissebb marad.

Itt van az ősz, itt van újra, minden adott hozzá, hogy a szezon sztárjával, az almával kezdjünk valami jót. Elő a kiskötényt, és már a sütés közben keringő illatoktól is garantáltan őszi hangulatba kerülsz!