Gluténmentes narancsos keksz, téli napokra egy forró tea mellé, valódi kényeztetés!
Ez a glutén-és laktózmentes keksz egy igazi „Jolly Joker” lehet a hétköznapokban, mert nagyon egyszerű elkészíteni, gyorsan megvan, és csupa olyan alapanyagból áll, ami minden konyha alapfelszerelése. A narancs is olyan gyümölcs, ami egész évben kapható.
Ez egy eredetileg sima lisztből íródott recept, de én ismét improvizáltam, és az egyik mindenre bevált gluténmentes lisztkeverékemet használtam, a Miklo’s universal mix-et. Természetesen kiválóan hozta az elvárt minőséget.
Annyit megjegyeznék, hogy a tésztája kissé ragadós lesz, ezt én úgy küszöböltem ki, hogy betettem a hűtőbe egy negyed órára, hogy könnyebb legyen formázni. A másik ötletem az lett volna, hogy útifűmaghéjat adok a tésztához, szerintem ez is egy jó megoldás lett volna.
Akkor nézzük is meg, hogy készül a gluténmentes narancsos keksz:
Nekem 15 db kekszem lett, de én elég nagy gombócokat gyártottam.
Hozzávalók:
1. 250 g liszt
2. 100 g cukor
3. 100 g vaj (puha)
4. 1 tojás
5. 1 narancs (reszelt héja és leve)
6. 1 teáskanál sütőpor
7. 1 csipet só
Elkészítés:
1. Melegítsd elő a sütőt: Állítsd a sütőt 180°C-ra alsó-felső módra.
2. Egy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a sót és a cukrot.
3. Egy másik tálban keverd össze a puha vajat, a tojást, a narancs reszelt héját és levét. Add hozzá a száraz hozzávalókat, és jól dolgozd össze.
4. A tésztából formálj kis golyókat, majd lapítsd le őket, és helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Én kanállal formáztam, mert elég puha a tészta.
5. Tedd a tepsit a sütőbe, és süsd a kekszeket körülbelül 25-30percig (ez sütő függő, lehet elég kevesebb idős is), amíg aranybarnák nem lesznek.
6. Vedd ki a kekszeket a sütőből, és hagyd őket pár percig hűlni a tepsin, majd tedd át őket egy rácsra, hogy teljesen kihűljenek.
7. Tálald a narancsos kekszeket egy szép tálon, szórd meg porcukorral a tetejét.
És már készen is vagy, már csak élvezni kell a citrusos ízeket a családoddal és barátaiddal!
Ez a gluténmentes süti kiváló választás minden körülmények között, ráadásul napokig puha marad, ha ne adj isten, maradna belőle másnapra…
Ne higgy nekem, próbáld ki! Jó étvágyat hozzá!