Gluténmentes mandarinos kuglóf, első hallásra lehet, furcsának tűnhet, de kellemes ízvilága lesz ennek a süteménynek. Feltéve, ha szereted a citrusos-édes kombinációt az édességekben.
Glutén és laktózmentes, könnyű tésztájú, zamatos gluténmentes sütemény keveredik ki belőle.
Számomra azért különleges ez a kuglóf, mert mondhatni saját recept alapján készült. Történt ugyanis, hogy találtam az interneten egy mandarinos fordított torta receptet. Nagyon gusztusos volt a kép róla, és nem is tűnt bonyolultnak a recetúrája, így gondoltam kipróbálom gluténmentes verzióban. Bár tartalmazott némi furcsaságot a recept, de úgy voltam vele, hogy ha a recept írója szerint elkészíthető, akkor nekem is sikerülhet. Utólag megállapíthatom, hogy nem sikerült, de hogy ez az én bénaságom oka, vagy a receptúra rossz, azt a jó ég tudja!
Mindenesetre az első bosszús reakcióm után, hirtelen vezérelt ötletből kifolyólag, fogtam azt a katyvaszt, ami a tortaformában volt és összekevertem. Egy homogén masszává gyúrtam, és beletettem egy kuglófformába, úgy véltem ez lesz a megfelelő méret. És még milyen jól tettem, hogy esélyt adtam neki, és nem landolt a kukában a sok alapanyag! Gyönyörű aranybarna gluténmentes kuglóf került ki a sütőmből.
A mandarin adja az ízének a különlegességét azzal, hogy az édes tésztában, a citrus üdítő érzete párosul.
Nekem annyira bejött, hogy elkészítettem újra, és már saját meglátásom szerint. Az alapanyagok és mennyiségek maradtak az eredeti leírat szerint, csak a metóduson változtattam.
Az alábbiakban leírom, ahogy én készítettem a gluténmentes mandarinos kuglófot:
Elkészítési idő: 15 perc tészta készítés, 30 perc sütési idő.
- 4-5 magnélküli mandarin
- 100 g vaj
- 150 g cukor
- 2 db tojás
- 200 g gluténmentes liszt (Miklos’ universal mix)
- 1 teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál só
- 100 ml laktózmentes tej
Elkészítés:
1. Hámozd meg a mandarint, és szedd szét a gerezdekre.
2. Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd add hozzá a cukrot, és keverd simára.
3. Keverd bele a mandarin gerezdeket, és tedd félre.
4. Egy másik tálban keverd össze a lisztet, sütőport, sót, tojásokat és a tejet. Dolgozd homogén masszává.
5. Majd apránként keverd hozzá a mandarinos szirupot.
6. A kuglóformát alaposan vajazd ki, és öntsd bele a masszát.
7.Melegítsd elő a sütőt 180 fokra (alsó-felső sütés), és süsd 30 perc alatt készre a kuglófot.
Egy tűpróbát mindenképpen érdemes nézni, mielőtt kiveszed a sütőből!
Ha kellően megfelelő színű és állagú a süteményünk, akkor kivesszük, és hagyjuk egy kicsit kihűlni. Én egy 10 percet vártam, majd egy tálra kiborítottam a gyönyörű kuglófot.
Megszórtam porcukorral és felszeleteltetem, majd elfogyasztottam. Ezzel fel is tettem a koronát a péntek estémre. Na persze nem az egész tál süteményt ettem meg, maradt belőle több napra is. És tapasztalat alapján mondom, hogy több napig friss marad, egy jól zárható dobozban, szobahőmérsékleten.
Jó szórakozást az elkészítéséhez, és kellemes pillanatokat az elfogyasztásához!